Friteret brød med stenbiderrogn

Friteret brød med stenbiderrogn

Denne sag er fra en af de helt tidlige IWCFF middage. Den lille servering popper dog jævnligt op i forskellige variationer, når muligheden er til det med de forhåndenværende råvarer.

I første halvdel af 2013 var jeg hos en venneflok på Nørrebro og lave mad. En fredag aften - og den fik en over nakken. De var søde, festlige og gavmilde med de våde varer. Sjældent har jeg haft så mange tømmermænd dagen derpå. Og så skulle jeg lige lave en posemiddag. Jeg troede at jeg skulle dø. Jeg kan stadig genkalde mig koldsveden - og mit febrilske forsøg på at skjule hvor forfærdeligt jeg havde det. Nå. Men. Inden det skulle gå så galt, skulle jeg lige lave noget mad.

Som en lille snack/forret lavede jeg denne sag med stenbiderrogn i sæson. Stærkt inspireret af den klassiske blinis. De friterede små brød er på deres egen måde næsten lækrere end blinis. De knaser lidt på ydersiden og er bløde og luftige invendige. De ligger dog lidt tungere end den klassiske blinis.

Man laver egentlig en lidt tyk orly dej. Sådan én man normalt ville dyppe fisk eller et andet element i og herefter fritere.

4-8 stk

Brød
2 dl sigtet speltmel (eller almindelig hvedemel)
1 tsk bagepulver
1 dl lyst øl (gerne uden for meget humle)
Lidt vand (evt)
En knivspids salt
Masser af olie til fritering. Helst en forholdsvis smagsneutral rapsolie.

De tørre elementer blandes først. Herefter røres øllet i. Og dejen justeres med vand indtil den har konsistens af en tyk vaffeldej.

Et godt lag olie hældes på en pande. 1-2 cm dybt. Og det varmes op til det syder omkring en feks. den tynde ende af en træske.
Nu hælder du klatter af dej ned i olien. I den størrelse du ønsker dig.
Så snart den har taget farve, og begyndt at puffe op, på den ene side vender du brødet om. Når det også har taget farve på den anden side, er det færdigt. Husk at det tilbereder videre lidt endnu, efter det er kommet ud af olien. Lad det derfor ikke blive for mørkt. Læg det på fedtsugende papir indtil servering.

Cremefraiche og rødløg
¼ l creme fraiche 38%
1 finthakket skalotteløg eller rødløg
1 spsk citronsaft
Salt og sort peber
En knivspids sukker

Rør det hele sammen og smag dressingen til.

Stenbiderrogn
Smag på den. Hvis den ikke er saltet, skal du lige smage den til med salt. Pas på ikke at oversalte rognen. Husk at saltet er lidt om at opløse sig.

Anret brødet med en klat dressing og stenbiderrogn på toppen. Du kan evt toppe af med lidt dild eller lignende.
Du kan naturligvis også bruge andre typer rogn.

Velbekomme!

 

Thomas Berdal - Thomas Aaby Berdal - I Will Cook For Food - IWCFF - thomas aaby berdal - thomas berdal - i will cook for food - iwcff - iwillcookforfood

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.